Hvornår er man klar til at rykke op i koncertkoret?
Det Danske Drengekor er en familie bestående af tre kor – og det er helt naturligt, at man på et tidspunkt skal rykke op og videre og ikke kan blive i et kor for altid. Det er vigtigt for os at overgangene bliver så naturlige og succesfulde som muligt.
Korskolen er opdelt i Spirekor (0.-1. klasse) og Juniorkor (2.-3. klasse).
Kommer man automatisk op i Koncertkoret, når man går i 4. klasse? Svaret er nej.
I Juniorkoret ser vi efter flere ting: Du skal kunne synge rent og være sikker på de sange og stemmer, som du lærer i Juniorkoret. Du skal også have en god musikalsk forståelse, for det vi laver i korprøven, fx rytmer, solmisation (solfa) og synge flerstemmigt. Du skal derudover have en modenhed og en parathed til at rykke op. Det indebærer, at du skal være klar til at øve flere gange om ugen i længere tid end Juniorkoret, synge til flere koncerter og operaer og være en god korsanger i korprøven.
Skal du tænke på alt dette, når du går i Juniorkoret? Svaret er nej!
Når du går i Juniorkoret, skal du hygge dig, lære en masse, blive bedre til at synge og have det sjovt med de andre drenge. Koncertkoret vil komme helt automatisk. Emil og Anna-Sofie taler sammen løbende om, hvem der er parat, og hvem der ikke er parat til at rykke op endnu i Koncertkoret.
Kommer alle drengene op i koncertkoret?
Det er vores mål at alle drenge rykker videre op i Koncertkoret på et tidspunkt. Nogle kommer tidligere op end andre – og andre kommer lidt senere op – det er helt normalt. Vi udvikler os nemlig ikke samme tempo, hverken når det handler om modenhed eller om vores stemmes udvikling. Hvis vi hører potentiale i en dreng, som fx mangler fokus, taler vi både med forældre og drengen omkring dette – og om det er noget, der kan øves og trænes. Hvis vi hører potentiale i en dreng, som fx ikke synger rent hele tiden, foreslår vi fx at drengen kan tilkøbe nogle solosangtimer hos vores sangpædagog Astrid. Vi forsøger altid at finde en løsning i samarbejde med forældrene, sådan at drengene får en succes med at rykke op i Koncertkoret og ikke en dårlig oplevelse.
Hvordan foregår oprykningen?
Man får en invitation til en samtale, hvor der står, at du er indstillet til Koncertkoret. Efter samtalen skal du takke ja eller nej til. Når du forhåbentlig takker ja, vil du få en ”onkel” fra Koncertkoret. En ”onkel” er en af de ældre drenge i Koncertkoret, som vil hjælpe dig med at falde godt til, hjælpe under korprøven, hvor I er henne i noden m.m.
Du har måske været vant til at være en af de store og en af de bedste i Juniorkoret, og nu bliver du pludselig den lille og det hele bliver lidt sværere. Det er helt normalt – niveauet er nemlig blevet højere, og det kan godt tage et par måneder at vænne sig til. Med tiden vil du også blive en af de store i Koncertkoret. Hvis du takker nej, indgår vi i en dialog om hvorfor og hvornår du så kan rykke op.